Al·lèrgies primaverals. Detecta-les a temps i redueix-ne els símptomes!

Durant la primavera les temperatures pugen, els dies s’allarguen i és temps per compartir-lo amb amics i família. No obstant això, encara que sembli que la primavera només porti coses bones, també és sinònim d’astènies i al·lèrgies.

També coneguda com a pol·linosi, l’al·lèrgia al pol·len afecta prop de 8 milions d’espanyols segons la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Crònica (SEAIC) i afecta amb més freqüència les persones que viuen en entorns urbans, ja que la contaminació afavoreix el seu efecte.

Ulls plorosos, nassos que degoten i picors de gola afecten directament el nostre dia a dia, sobretot durant aquests dies de sol i bon temps, proclius a sortir més i a fer més activitats en exteriors.

L’al·lèrgia al pol·len

Les al·lèrgies es produeixen com a resposta immunitària o defensiva davant d’una substància que en general no provoca cap tipus de reacció. Així doncs, l’origen de les al·lèrgies no es troba en els elements que les produeixen, sinó en els individus que les pateixen.

El pol·len, partícula que emeten les plantes amb flor masculines, no es veu a simple vista i és un dels majors responsables de les al·lèrgies primaverals. Milers de grans es dissipen cada any durant la pol·linització, fent que sigui convenient per a les persones al·lèrgiques seguir un tractament que n’alleugi els símptomes.

A Espanya, el pol·len de les gramínies, és el que més al·lèrgies produeix segons la SEAIC. Aquest tipus de plantes es troben sobretot a la zona centre i nord. Al sud predomina l’al·lèrgia al pol·len d’olivera.

Les concentracions de pol·len a l’ambient varien constantment. Per això, és freqüent que hi hagi anys que les al·lèrgies es magnifiquin, en intensitat i nombre d’afectats, i altres que no. Les condicions climatològiques de la nostra regió i les pluges determinaran en gran mesura que augmentin el nombre d’al·lèrgies. En principi, a més pluja, menys al·lèrgies i viceversa, perquè l’ambient es neteja. Tot i així, les pluges també poden afavorir la floració i per tant, comportar més pol·linització.

Quins són els principals símptomes de les al·lèrgies primaverals?

Els símptomes de les al·lèrgies primaverals són molt variats i poden afectar diferents parts del nostre cos: ulls, nas, gola, pulmons… Els principals són:

 • Conjuntivitis
 • Picor al nas, gola i paladar
 • Congestió nasal i esternuts
 • Dificultat per respirar, tos i xiulets (asma pol·línic)

Al·lèrgia o refredat comú?

Si bé poden semblar iguals i els esternuts i mucositat són freqüents tant en el refredat com en la rinitis al·lèrgica que produeix el pol·len, l’origen és diferent i també alguns dels seus símptomes.

La rinitis al·lèrgica produeix inflamació de la mucositat i aquesta acostuma a ser transparent, líquida i continuada, a diferència de la que es produeix quan estem refredats. La conjuntivitis ocasiona llagrimeig, enrogiment, picor i fins i tot coïssor. D’altra banda, els refredats poden anar acompanyats de febre i poden durar una setmana aproximadament, a diferència de la rinitis al·lèrgica, que no ocasiona febre i pot durar uns mesos.

Com tractar l’al·lèrgia al pol·len?

 • Immunoteràpia

La immunoteràpia és un tractament que s’administra per via subcutània o sublingual de l’element que provoca l’al·lèrgia en dosis més i més elevades de forma progressiva. Aquest procés dura entre 3 i 5 anys i és l’únic tractament capaç de millorar l’al·lèrgia o fins i tot eliminar-la.

 • Antihistamínics

Els antihistamínics alleugen els símptomes de l’al·lèrgia: bloquegen l’acció de la histamina, substància química que genera el nostre cos provocant els símptomes propis de l’al·lèrgia.

Detectar l’al·lèrgia primaveral

Les proves necessàries per diagnosticar una al·lèrgia més habituals són les cutànies (prick test), ja que resulten fiables, segures i són molt ràpides. A més, permeten avaluar diversos al·lèrgens al mateix temps.

Què fer per prevenir els seus símptomes?

 • Mantingues tancades finestres i portes.
 • Evita sortir al carrer entre les 5 i les 10 del matí i entre les 7 i les 10 de la nit.
 • Al cotxe, mantingues les finestres pujades.
 • Estigues informat sobre la concentració de pol·len a l’ambient i quan sigui elevada no surtis a l’exterior, especialment els dies de vent. Consulta el web www.polenes.com per prevenir-ho.
 • No eixuguis la roba a l’aire lliure.
 • Utilitza ulleres de sol i mascareta.
 • Mantingue’t allunyat la gespa.

Si segueixes aquestes pautes i ens consultes sobre el tractament que et pot anar millor, res t’impedirà gaudir al màxim d’aquesta estació. Som-hi!

Recent Posts

Deixa un comentari