Astènia primaveral. Vius bé el canvi d’estació?

Quan arriba la primavera, les temperatures pugen i gaudim de més hores de llum. Tot i així, és possible que durant aquest període de transició puguem experimentar alguns símptomes (de caràcter lleu) que s’agrupen sota el nom d’astènia primaveral. L’Astènia fa referència a la sensació de fatiga general, que pot fer difícil el desenvolupament normal de les activitats de cada dia. Els símptomes de l’astènia no acostumen a durar més de dos setmanes i normalment van acompanyats de fatiga intel·lectual, dificultat per concentrar-se, pèrdua de memòria, mal de cap, problemes per dormir… També és possible sentir-se irritable i amb un estat d’ànim apàtic sense cap motiu aparent.

Si els símptomes persisteixen o són molt intensos, podrien estar associats a altres problemes de salut, com per exemple: al·lèrgies, problemes respiratoris, afeccions cardíaques… També és possible que es donin amb més intensitat per un canvi hormonal. L’activitat de l’hipotàlem és molt sensible als canvis de llum, i això provoca que es segreguin amb més freqüència determinades hormones com les endorfines, la serotonina o la melatonina. Així doncs, adaptar-se als canvis primaverals és determinant per a la regulació dels ritmes biològics.

Per afrontar l’astènia, el més efectiu és posar en pràctica un estil de vida saludable i equilibrat. A continuació t’expliquem els punts clau que faran que aquesta època de canvi la visquis al millor possible:

  • Cuida la teva alimentació.

En època primaveral seguir una dieta equilibrada és fonamental. Redueix el consum de greixos saturats i d’hidrats i augmenta el de fruites i verdures. Les vitamines i els minerals t’ajudaran a reforçar el sistema immunitari i a combatre la falta d’energia. Substàncies com el triptòfan també t’ajudaran a segregar la quantitat de serotonina i melatonina ideal per sentir-te fort/a. Aquest component el pots trobar al salmó, els ous, les ostres, el formatge, els llegums i els cereals, entre altres. 

  • Segueix un horari regular de menjades i no t’atipis quan sopis

Menjar de forma abundant abans d’anar a dormir dificulta la son perquè la digestió interfereix amb els processos que l’organisme ha de seguir per adormir-se. Intenta sopar almenys dos hores abans d’anar-te’n a dormir.

  • Hidrata’t, hidrata’t i hidrata’t

És fonamental perquè tot l’organisme funcioni correctament. Es recomana beure entre dos i dos litres i mig de líquids durant el dia. Si et costa beure aigua, hidrata el cos a base de caldos, infusions i sucs naturals

  • Redueix el consum de cafeïna i teïna

El consum de cafè i d’altres substàncies estimulants produeixen en l’organisme un daltabaix que pot agreujar els símptomes de l’astènia. Substitueix-les per infusions digestives i relaxants. Notaràs la diferència!

  • Estableix un horari de son regular

Intenta llevar-te i anar-te’n a dormir sempre a la mateixa hora. Tot i que hagin augmentat les hores de llum, un descans reparador ajuda a mantenir altes les defenses, i si pots, anticipa’t al canvi d’hora aixecant-te més aviat cada dia de forma progressiva.

  • Mou-te

L’exercici físic moderat és clau per alliberar endorfines i millorar l’estat d’ànim. A més, també és un gran aliat contra l’estrès!

L’astènia primaveral, tot i que és un fet comú al principi d’aquesta estació, no té una evidència científica que demostri la seva relació amb aquesta estació. Tot i així, sí que s’ha demostrat que és una resposta automàtica de l’organisme als canvis de llum, temperatura i horaris. Si tot i seguir les claus esmentades anteriorment, els símptomes no desapareixen, també pots optar per prendre algun reconstituent a base de vitamines, minerals i extractes de plantes com el ginseng o la gelea reial. Pateixes astènia? Vine a la farmàcia i t’ajudarem! 

Recent Posts

Deixa un comentari