Com evitar els virus gastrointestinals i tallar la gastroenteritis d’arrel?

La gastroenteritis és la inflamació o inflor de la membrana interna de l’estómac i intestí, per causa, la majoria de vegades, d’una infecció d’origen víric. Aquesta patologia ve sovint acompanyada d’altres símptomes com vòmits, febre i dolor abdominal, i es denomina popularment com a “grip estomacal”, ja que es produeix quan els rotavirus o els norovirus alteren la capacitat de l’intestí per regular l’absorció i la secreció de sals i aigua.

Les gastroenteritis d’origen víric són les més freqüents als països industrialitzats, on constitueix una de les malalties més comunes en tots els grups d’edat i és una de les malalties més contagioses, ja que es propaga fàcilment si es comparteixen coberts, aliments o begudes, i també a través de l’aigua o aliments contaminats pel virus, tocant objectes contaminats i després posant les mans o els dits a la boca, a través de superfícies contaminades o mitjançant el contacte directe amb una persona infectada.

Com es tracta la gastroenteritis vírica?

En general, el principal objectiu del tractament és la prevenció de la deshidratació. Per això, s’han de reposar les sals i minerals perduts a la diarrea i el vòmit mitjançant la ingesta de líquids addicionals rics en sals i sucre, que poden ser casolans (aigua amb llimona, sucs de fruita sense polpa…) o adquirir-se a la farmàcia (solucions de rehidratació oral amb glucosa i sodi).

Aquest líquid s’ha d’ingerir en quantitats petites (de 60 a 120 ml) cada trenta o seixanta minuts, ja que prendre’n massa pot causar vòmits. Amb nadons o nens petits, es pot fer servir una cullereta o una xeringa.

En els casos més greus en què l’organisme és incapaç de retenir líquids, pot ser necessari administrar-los per via intravenosa, sobretot en els nadons i nens petits.

Normalment, no es requereix cap tipus de medicació ni tampoc existeixen medicaments específics. Si cal, es pot recórrer als analgèsics per tractar el dolor i/o la febre, o els antiemètics, per millorar les nàusees i els vòmits.

Quan els símptomes comencen a remetre i l’organisme torna a tolerar aliments sòlids, poden introduir-se de manera progressiva aliments suaus de la dieta habitual, sense excés de greix o sucres (per exemple iogurt natural, pa torrat, arròs blanc, pernil cuit, truita ben quallada, pits de pollastre bullides o a la planxa, peix blanc, poma ratllada sense pell, codony o plàtan madur).

Com combatre-la?

La higiene i la manipulació correcta dels aliments és clau a l’hora de prevenir la transmissió de la gastroenteritis vírica. El tractament del pacient, en canvi, s’ha de centrar, sobretot, a ingerir líquids per evitar la deshidratació i extremar les mesures d’higiene per evitar transmetre el virus a l’entorn proper. En general, caldria:

  • Hidratar-se a poc a poc i prendre solucions de rehidratació oral sempre que calgui.
  • Consumir arròs cuit i pit de pollastre a la planxa, sopa de pasta, peix bullit, així com fruites com el plàtan, el codony, la poma (pelada i ratllada) i la nespra.
  • Rentar-se les mans sovint.
  • Manipular i conservar bé els aliments.
  • Netejar bé la cuina.
  • No prendre antibiòtics ni antidiarreics, ja que poden fer que la infecció duri més temps.
  • Mantenir la deshidratació sota control.
  • Consultar al metge si la simptomatologia s’allarga més d’una setmana.

Et queden dubtes sobre com tractar o prevenir les gastroenteritis víriques? Vine a la farmàcia i t’assessorarem! 😉

Recent Posts

Deixa un comentari