NO TOTES LES TOS SÓN IGUALS, COM IDENTIFICAR-LES?

La tos no és cap malaltia, és una reacció natural del nostre organisme quan les vies respiratòries entren en contacte amb algun irritant, com ara bacteris, virus o contaminació, o amb al·lèrgens, per exemple el pol·len. No totes les tos són iguals, però quines diferències hi ha i com podem reconèixer els diferents tipus de tos?

Per què tossim? 

 

La tos és un reflex defensiu del nostre cos que ens permet expulsar cossos estranys o secrecions bronquials per les vies respiratòries. Al mateix temps, allibera el pas de l’aire i evita la intrusió de partícules, bacteris o virus que poden proliferar al nostre cos.

En el 75% dels casos, la tos s’atribueix a una infecció respiratòria. La tos també pot seguir episodis infecciosos de les vies respiratòries o exposició a irritants externs (espais amb fum, contaminació atmosfèrica, canvi climàtic). Especialment a les zones urbanes, la tos és afavorida pels pics de contaminació atmosfèrica.

La tos és un símptoma que no podem ignorar. Pot ser un signe d’una infecció vírica o microbiana de les vies respiratòries (com ara nasofaringitis, bronquitis aguda o sinusitis). Per això, si hi ha el més mínim dubte i per a tots els nens menors de 6 anys, cal consultar al metge.

El mecanisme de la tos

1 – La fase d’inspiració profunda:
Irritació de les vies respiratòries (bacteris, contaminació, pol·lens, virus o aire fred). S’inhala profundament amb la glotis i l’epiglotis obertes.

2 – La fase de compressió:

La glotis i l’epiglotis es tanquen. Els músculs espiratoris es contrauen fortament.

3 – La fase d’expulsió: 

La glotis i l’epiglotis s’obren. L’aire surt forçat sobtadament (fins a 50 km/h), cosa que permet eliminar el moc o les partícules estranyes.

 

Aprèn a reconèixer els diferents tipus de tos

 

Tot i que no ho sembla, la tos és un reflex beneficiós per l’organisme. Les seves funcions principals? Segons el tipus de tos: expulsar les secrecions que bloquegen les vies respiratòries o alleujar la irritació. 

 

Tos seca

La tos seca és característica de la inflamació lleu dels teixits respiratoris. També s’anomena tos irritant o tos no productiva. Aquesta tos és causada per la irritació de les vies respiratòries. No produeix flegma. És molt molesta, sobretot a la nit, i fins i a vegades pot ser dolorosa. S’alimenta d’ella mateixa: com més tos, més irrita les vies respiratòries, cosa que afavoreix la tos, etc. Si la tos seca comença a ser massa molesta, podeu prendre medicaments per calmar-la en forma de pastilles o xarop.

La tos seca es produeix principalment per infeccions víriques estacionals (refredats, laringitis, traqueobronquitis, etc.) o pel medi ambient (fred, contaminació, tabaquisme passiu, etc.).

 

Tos amb mucositat o tos productiva 

 

Es produeix una tos amb mucositat quan la inflamació és més gran. A aquesta tos se la coneix com a productiva perquè ajuda a evacuar les secrecions (moc de color translúcid variable, groguenc o verdós) allotjades als bronquis i alliberen les vies respiratòries, i així milloren la respiració. Si teniu tos amb mocs, no preneu calmants, ja que no ajudaran a netejar la flegma.

Una tos amb mocs és causada per virus o bacteris (nasofaringitis, traqueitis, bronquitis aguda) que provoquen un excés de secrecions bronquials.

 

Tos crònica 


La tos aguda és una tos que dura, de mitjana, menys de 7 a 10 dies. Les principals causes són les infeccions víriques i la sinusitis. Es diu que la tos és crònica si no desapareix espontàniament després de diverses setmanes (de 3 setmanes a un mes).

En resum… Si es pot escopir després de tossir, és una tos amb mucositat. Si no es pot expulsar res, és una tos seca. Aquests dos tipus de tos també es distingeixen pel seu so molt diferent.

La tos és un símptoma que pot evolucionar al llarg de la patologia: al principi pot estar seca i després esdevenir productiva. Per tant, és important saber que la tos (i sobretot la tos productiva) és la defensa natural del cos que no s’ha de bloquejar.

 

Recent Posts

Deixa un comentari