Noves variants de la Covid-19: Òmicron, Flurona i IHU

​​Des de l’inici de la pandèmia, la Covid-19 ha experimentat diversos canvis. L’arribada de l’Òmicron ha constatat altres mutacions del virus, com la Flurona o el nou IHU. Te’ls diferenciem i expliquem amb detall a continuació:

L’Òmicron

La variant Òmicron de la Covid-19 es propaga amb molta més facilitat que el virus original del SARS-CoV-2, ja que es contagia fins i tot si la gent està vacunada o no té símptomes. Aquesta variant causa la mateixa malaltia Covid-19 i es va detectar per primer cop a Botswana el 9 de novembre del 2021 a partir d’una mostra recollida per la Xarxa per a la Vigilància Genòmica a Sud-àfrica.

La variant té un nombre inusualment gran de mutacions, diverses de les quals afecten la proteïna de l’espícula utilitzada a la majoria de les vacunes actuals. Aquest nivell de variació té efectes preocupants respecte a la transmissibilitat, evasió del sistema immunitari i resistència davant de les vacunes contra la infecció associada al SARS-CoV-2.

Per la seva contagiositat i mutacions, ràpidament ha donat lloc a subvariants. I és fins i tot més contagiosa que la COVID-19, però amb símptomes menys forts.

L’IHU

Localitzada a finals de setembre a la República del Congo i detectada per primera vegada en un viatger procedent del Camerun, aquesta nova variant va ser identificada per l’Institut Hospitalari Universitari de Marsella (IHU), i presenta un total de 46 mutacions respecte al virus SARS-CoV-2 principal.

Els experts consideren que la variant IHU conté un element peculiar en una de les mutacions, ja que s’associa amb un possible augment de la transmissió del virus, més que Òmicron.

Tot i això, encara no hi ha prou casos per determinar l’abast d’IHU. La mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha estat monitorant aquesta variant des de la seva aparició, ha fet una crida a la calma, perquè no s’ha convertit en una gran amenaça des que es va identificar per primera vegada.

Coinfecció de COVID-19 i grip: Flurona

Els primers casos de Flurona (flu-, que significa grip en anglès, i -rona de coronavirus), és a dir, els primers pacients que s’han contagiat de forma simultània d’ambdues patologies, ja han estat confirmats a Catalunya. Tot i així, són casos esporàdics, contagis anecdòtics i que, fins ara, no han estat greus.

Perquè es dugui a terme una coinfecció cal que els virus tinguin el mateix mecanisme de transmissió, i de fet, són bastant freqüents en general, sobretot pel que fa a les malalties víriques.

Pel que fa als símptomes, no hi ha una barreja de les dues infeccions, sinó que sempre hi ha una de les malalties que destaca per damunt de l’altra. L’únic problema que pot arribar a comportar aquesta infecció simultània per l’especialista que tracti l’infectat/a és que l’excreció d’un dels virus tapi l’altre.

Amb vacunes, menys risc de gravetat

Les vacunes no protegeixen de les infeccions, però sí que en redueixen els efectes. L’Òmicron és la variant que de moment escapa amb més efectivitat de l’efecte de la vacuna, ja que és el que ha disparat la xifra de contagiats de forma més ràpida. La comunitat científica ja ha plantejat la creació d’una vacuna nova que combati aquesta nova.

Recommended Posts

Deixa un comentari