Picades a l’estiu. Què podem fer?

L’estiu és sinònim de sol, platja, muntanya, gelats… però no ens enganyem: també de picades d’insectes. Sabies que no totes les picades són iguals? I que, per tant, no s’han de pal·liar amb el mateix tractament?

Al nostre territori, les picades més habituals són de:

 • Mosquits: Per sort, al nostre medi, la transmissió de malalties mitjançant picada de mosquit és gairebé anecdòtica per la qual cosa, les seves picades, tot i ser molt molestes, no són greus. Les picades de mosquits es poden tractar aplicant fred a la zona i, en els casos de picor molt intensa, es pot recomanar prendre un antihistamínic oral.
 • Vespes: A diferència de la picada del mosquit, la lesió que apareix després de la picada de vespa és molt dolorosa. De vegades, la zona vermella que envolta la picada pot continuar augmentant de mida lentament durant hores. Com en el cas anterior, l’aplicació ràpida de fred local ajuda molt a calmar els símptomes, així com la presa d’antihistamínic, si el cas ho requereix.
 • Abelles: Al costat de l’agulló, les abelles deixen una bossa amb el verí, que segueix administrant-se mentre l’agulló està clavat. Per això, abans d’aplicar qualsevol altre tractament, és important treure l’agulló amb un objecte sense punta (una targeta de crèdit o un ganivet de mantega). Per aquest motiu també és important evitar pinces o objectes similars que puguin punxar o prémer la bossa de verí i empitjorar els símptomes.
 • Paparra: La paparra es queda clavada a la pell xuclant la sang de l’hoste, que moltes vegades ni tan sols s’adona que li ha picat. Les paparres cal extreure-les, amb compte, perquè si s’estira alguna de les seves potes, és fàcil que es trenqui i la situació empitjori. La paparra s’ha d’extreure subjectant-la amb unes pinces pel cap i tirant de forma suau i constant. No és recomanable aplicar esmalt d’ungles productes similars, ni furgar a la ferida. En canvi, sí que es recomana desinfectar la ferida després d’haver extret l’insecte.
 • Aranyes: Acostumen a deixar una taca vermella amb dos punts centrals que habitualment és molt cridanera i fàcilment reconeixible. Al nostre territori, la majoria d’aranyes no són perilloses, per la qual cosa el tractament que cal aplicar és el mateix que en les picades d’altres insectes.
 • Xinxes i puces: les seves picades acostumen a picar força. Per eliminar-les per complet, cal rentar tota la roba en un programa d’aigua molt calenta.

En algunes persones, la reacció a les picades és més intensa a causa d’una reacció al·lèrgica al verí de l’insecte. Les vespes i les abelles són les que produeixen aquest tipus de reaccions al·lèrgiques amb més freqüència. Entre les reaccions més comunes, destaca: la picor als ulls, un envermelliment generalitzat del cos… També poden provocar dificultat per respirar, malestar general, pal·lidesa i pell freda, nàusees i vòmits. Si la persona que ha patit la picada comença a presentar aquests símptomes, cal que acudeixi al centre mèdic més proper de manera urgent o trucar al 112.

Si no s’observen al·lèrgies ni complicacions, per pal·liar la picada caldrà:

 • Rentar-la amb aigua fresca i sabó
 • Aplicar solucions de calamina o amoníac.

I per evitar-les…

 • Evita les passejades quan es pon el sol, sobretot si et trobes prop de l’aigua.
 • Vesteix-te amb roba transpirable que cobreixi braços i cames, i porta calçat tancat.
 • Porta repel·lent d’insectes i posa-te’n després del protector solar a les zones que quedin al descobert, evitant sempre la boca, els ulls i les mans.
 • Posa a la teva mascota un collaret antipuces

Et queda algun dubte? Consulta’ns i t’ajudarem! 😉

Recent Posts

Deixa un comentari