Saps quins són els factors que debiliten el sistema immunitari?

Quan parlem de defenses, la majoria de vegades ens centrem en els aliments, nutrients, minerals que les reforcen, però quins són els factors que fan que disminueixin? Tenir-los clar és clau per poder estalviar-nos constipats, grips i COVID-19:

Un estil de vida sedentari

Fer exercici és tant o més important pel sistema immunitari que assegurar a l’organisme la ingesta de vitamines i minerals. Allunya els efectes nocius de la inactivitat sobre el sistema immune i n’aporta beneficis directes.

La mala alimentació

T’alimentes suficientment bé? Moltes vegades vivim a cavall entre una alimentació sana i una que no ho és tant. Segons l’època, si estem estressats o angoixats és probable que recorrem a aliments que no ens fan cap bé al cos i per tant, el nostre sistema immunitari es debilita. Un dèficit, però també un excés de nutrients com les vitamines, el ferro i els minerals són grans responsables de la salut del nostre sistema immunitari.

Els canvis climàtics

L’estacionalitat afecta l’expressió molecular humana. Determinats gens proinflamatoris poden augmentar quan baixen les temperatures. En canvi, quan les temperatures són altes, hi ha més probabilitats de què hi hagi més bacteris als aliments i es multipliquin les malalties gastrointestinals. Cal tenir present que els canvis bruscos de temperatura el nostre organisme els percep com una forma fisiològica d’estrès i genera de forma automàtica mecanismes d’adaptació. Els canvis de temperatura no només engloben els factors ambientals: prendre alguna cosa molt freda o molt calenta també pot afectar de manera directa el nostre sistema immune. 

La contaminació

L’exposició a l’aire contaminat disminueix la funció de les cèl·lules reguladores (Treg) encarregades de frenar la reacció del sistema immunitari davant dels agents patògens al cos. Una activitat reduïda d’aquestes cèl·lules està altament relacionada amb l’augment dels símptomes d’asma.

L’edat 

Quan envellim, el nostre sistema immunitari també ho fa: tarda més a respondre davant dels agents externs que poden entrar al nostre cos, les vacunes (antigripals o no) no funcionen tan bé ni protegeixen durant tant temps, es pot presentar alguna malaltia autoinmunitària en la qual l’organisme s’ataca a ell mateix per error, i finalment, el cos tarda a curar-se més, ja que hi ha una quantitat menor de cèl·lules immunitàries al cos. 

L’estrès, l’ansietat i la depressió

La relació entre el sistema immunitari i el nerviós és complexa. En realitat, l’estrès, l’ansietat i la depressió no ens posen malalts de forma directa, però debiliten el funcionament immunològic i això provoca més indefensió davant dels agents nocius externs.

La falta de son

Quan dormim el sistema immunitari expulsa proteïnes (citocines) que ajuden a promoure la son. Algunes citocines són les responsables de reproduir-se quan hi ha alguna infecció o inflamació, o quan s’està estressat. La falta de son redueix la producció d’aquestes proteïnes i els anticossos i les cèl·lules que combaten les infeccions també disminueixen.

El tabac i l’alcohol

El seu consum afecta l’intestí, peça clau del sistema immunitari, cosa que ens fa més propensos a patir infeccions i manifestacions atòpiques com l’asma o els èczemes.

Un sistema immunitari desequilibrat no és capaç de detectar a temps les cèl·lules infectades per bacteris o virus i n’afavoreix la seva multiplicació, reduint encara més la capacitat del sistema per combatre’ls. Ara que ja tens clars els principals factors que debiliten les defenses, és moment d’actuar! Tant si prens solucions orals per combatre bacteris i virus com si no, tingues presents aquests punts i mantingue’t sa durant tot l’any!

Recent Posts

Deixa un comentari