Temps lliure i embaràs: què cal saber

Hola de nou, amics i amigues!

 Quan una parella decideix tenir un fill i arriba l’embaràs, al costat dels canvis i símptomes físics que la dona experimenta al llarg dels següents mesos, hi hem de sumar les pors, els dubtes i les emocions que comencen a aflorar en la parella, sobretot quan tots dos afronten l’experiència de la maternitat i paternitat per primera vegada.

 

És important no descurar els aspectes psicològics que acompanyen a un procés tan intens com és la gestació. En aquest sentit, existeixen diferents esferes de la vida quotidiana, com la professional, els entreteniments o els viatges, que influeixen en l’estat emocional de la mare i sobre les quals convé tenir en compte certes consideracions.

 

Quines activitats d’oci i aficions puc mantenir en l’embaràs?

 

Durant l’embaràs, és primordial que la futura mare segueixi gaudint de les seves aficions i del seu entorn social en la mesura del possible. Divertir-se, quedar amb els amics o familiars, sortir amb la seva parella, practicar les activitats que més li agradin o realitzar viatges sempre és una ajuda per mantenir un bon estat d’ànim. No obstant això, s’han d’evitar les activitats molt extremes i prendre algunes precaucions a les rutines habituals, amb la finalitat que gaudir de l’oci no la perjudiqui a ella ni al seu bebè:

 

  • Fotoprotecció: si les activitats es desenvolupen a l’aire lliure, la mare ha de protegir-se amb un fotoprotector que contingui un factor de protecció solar (FPS) 50+. Així mateix, una gorra o barret i unes ulleres de sol homologades també seran bons aliats per prevenir l’aparició de taques en la pell, alguna cosa que pot succeir a partir del quart mes. Cal tenir en compte aquests consells no només a l’estiu, sinó durant tot l’any.
  • Peces de vestir i complements: en general, és convenient usar roba còmoda i folgada, i sabates de taló baix (no sabata plana) i base ampla. La roba interior ha de ser de cotó i els mitjons o mitges curtes no han de comprimir les cames per facilitar la circulació de la sang en la part inferior del cos i alleujar la sensació de cames cansades. A mesura que transcorrin els mesos, pot ser necessari començar a portar roba premamà i un sostenidor adequat -sense cèrcols i adaptat al volum de les mames- conformi aquestes vagin canviant.
  • Conducció i desplaçaments: tret que el metge indiqui el contrari, una dona embarassada pot traslladar-se en qualsevol mitjà de transport excepte en moto, si bé la bicicleta és poc recomanable a partir del segon trimestre a causa dels esforços musculars que pot implicar i els riscos per caigudes.
  • De viatge: és important que la mare procuri dormir una migdiada sempre que sigui possible i que opti per activitats i jornades turístiques tranquil·les. Triï la destinació que triï, ha de portar amb si el seu historial mèdic i, per a viatges a l’estranger, comptar amb un segur. No obstant això, és preferible evitar viatges a països en vies de desenvolupament, especialment si en aquests existeixen malalties endèmiques o requereixen vacunació. També és fonamental extremar les precaucions amb l’aigua, bevent només aigua embotellada.

L’estat psicològic de la mare durant el procés de gestació és molt important i cal ser conscients que s’ha de mantenir en un bon estat per evitar alteracions en el nou membre de la família.

Gràcies per llegir-nos!

Recommended Posts

Deixa un comentari