Tornada a l’escola: com ajudar els més petits

La noció del temps és molt diferent en els nens que en els adults. Per ells, aquests mesos de vacances han estat interminables setmanes sense gaires preocupacions ni deures. Fins i tot per aquells que mai han estat a l’escola o a la guarderia pot fer-se tot un món el haver de canviar d’hàbits. A la farmàcia en som conscients i és per aquest motiu que volem donar-vos alguns consells per ajudar-vos a fer més fàcil la tornada a l’escola.

 

El primer i més important és fomentar en el nen les ganes d’anar a l’escola. Hem d’explicar-li i fer-li entendre que l’escola és un lloc segur i agradable, on aprenem i juguem amb altres nens que són els nostres amics. Si aconseguim que el nen tingui present sempre aquests conceptes, a l’hora de la tornada tindrà més ganes i s’ho prendrà d’una manera menys amenaçadora.

Unes setmanes abans començarem a parlar amb els nens sempre que podem sobre l’escola. És convenient anar fent preguntes, ja que ells moltes vegades són molt petits per a qüestionar-se certes coses. Per exemple podem preguntar-li: Què t’agradaria aprendre en el col·legi quan tornis?, A quin amic tens més ganes de veure?, què li comptaràs al teu professor sobre l’estiu?, etc. Totes aquestes preguntes serveixen, com ja hem dit, de guia per a ordenar les idees i pensaments que el nen té. Aquestes converses l’ajudaran també a donar-se a tenir més present que el retorn al col·legi està a prop.

En alguns casos els nens presenten certs canvis en l’humor, estan irritats, tristos o fins i tot temorosos. En aquests moments els pares i mares han d’ajudar el seu fill al fet que expressi què li ocorre, quines són les seves pors, o per què està enfadat. Si aconseguim entendre què els ocorre, podrem buscar solucions entre tots perquè la volta al col·legi sigui millor.

També hem de procurar, si estiuegem fora de la nostra ciutat , tornar un parell de dies abans que el nen comenci les classes. Així, s’anirà acostumant de nou a la casa, a la temperatura, als horaris… En aquests dies previs d’adaptació podem tornar als seus horaris normals: l’hora de despertar-se, l’hora del menjar, el berenar, el bany, i sobretot, l’hora d’anar a dormir.

 

Si és molt petit, no passa res si els primers dies vol emportar-se alguna joguina o objecte que normalment no portaria: un peluix, un llençol… que el «consoli» després de tornar a la rutina.

Recommended Posts

Deixa un comentari